tápszerháború."egészségügy".

Egészégügy....na persze, találóbb lenne inkább a betegség, beteggététel, manipuláció, félrevezetés...inkább így jellemezném azt, ami itt folyik Magyarországon. Undorító, hogy még ezt is a pénz mozgatja...sőt, ezt mozgatja leginkább, óriási business épült a magyar egészségügyre, amivel a gyógyszeripar hatalmas pénzeket kaszál. Megmondom mi háborított fel, hogy ez most így kikívánkozik belőlem.

Adott egy anyuka a pici babájával, jelen esetben, én és Zsófika. Megszületett, hazajöttünk, minden szuper. Nyilvánvaló, hogy a babáknak a legjobb az anyatejes táplálás, ez vitathatatlan. De a tej mennyisége (és összetétele) időről időre változik, amit túlságosan nagy mértékben én magam sem tudok befolyásolni, maximum azzal, hogy több fehérjét eszem a tejtermelés érdekében, több vitamint, hogy egészséges legyek/legyünk, valamint sok vizet iszom, hogy pótoljam a kiadott folyadékot és több legyen a tejcim. Na már most ez is csak bizonyos mértékig hatásos, ha egyszer csökken a tej, akkor sajnos ha tótágast állok, akkor sem változik csettintésre a mennyisége. Ebből kifolyólag elmentünk a gyerekorvoshoz tápszert íratni, szegény kétségbeesett kezdő szülők mit tehetnek ilyenkor? Kiváltottuk a tápszert, napi 1-2 cumisüvegnyivel kapott Zsófika, amikor épp nem volt annyi tej, hogy jóllakott volna belőle. Ha maradt tápszer a cumisüvegben, amit Zsófi nem evett meg és esetlegesen állt egy napot, undorító borzadvánnyá alakult át....és ezt adtam a gyerekemnek????? Ez a sárga lötty szétválik, alul sárgás vízszerű lesz, mint a pisi, felül meg habos és taknyos, és mellé nagyon büdös. Na ehhez képest az egy napot melegben állt tej aranytiszta, csak a zsírja ül ki a cumisüveg oldalára.
Tudni kell, hogy a tápszer elkészítése a tápszer-porból történik felforralt és langyosra visszahűtött víz összekeverésével. Na már most amikor a kis adagoló kanállal belemértem a cumisüvegbe ezt a szutykot, felöntöttem a megfelelő mennyiségű vízzel, ezt fel kell rázni, hogy az amúgy nehezen oldódó por, homogén oldattá váljon a vízzel. A felrázás során viszont ez olyan gázt fejleszt, hogy a cumi lyukán keresztül úgy lő kifelé, több méterre elviszi, azt a pár csepp tápszert, ami épp ott a lyuknál van...És akkor csodálkozunk, hogy szegény gyerek szeles, hasfájós?? És amikor mondom az orvosnak, azt mondja, ír fel rá gyógyszert, hogy ne fájjon a hasa....kérdem én, egy gyógyszernek hány fajta melléhatása van a kedvező mellékhatáson kívül, ami lehet, hogy nem is szerepel a betegtájékoztatóban??

Aztán amikor dühömben megnéztem, miből is van ez a borzalom, még a szavam is elállt. Anyatej alapú hipoallergén tápszerről beszélünk.....növényi olajok...egy anyatejalapú tápszerbe minek is?? Búza- és kukoricakeményítő....újabb kérdőjel. Tudom, hogy valamilyen mennyiségben szüksége van keményítőre, de ennek a legegészségesebb forrása a gyümölcsökben, zöldségekben van, de mellékterméke a csirizként is ismert ragacsos anyag(amit olcsó ragasztóként használtak régen) felragadva a bélfalra csúnya gyulladásokat képes produkálni....na igen, nem túl biztató... Következő: réz-szulfát. Mire is használják? Fémek galvanizálásához, kozmetikai szerek előállításához,használja a vegyipar, műtrágya-ipar, bőr- és textilipar, mésszel keverve pedig a szőlő gombás fertőzéseit permetezik vele. Guanozin-monofoszfát...ízfokozó. Mit akarnak ízt fokozni egy csecsemőnek, kérdezem én?? És mit ír az internet? 12 hétnél fiatalabb csecsemők számára nem ajánlott a fogyasztása...még a torkom is elszorult. A következő a kalcium-klorid...hogy mire használják? Utak sózására, valamint cement adalékként. Taurin...oké, antioxidánsokat tartalmaz, és megtalálható az anyatejben is, mivel a szervezet is előállítja, de mikor azt olvasod, hogy függőséget, hasmenést okozhat...háát..... Na és a csúcspont, a nikotinamid, másnéven niacin, ami a B-3 vitamin egyik származéka és hú milyen egészséges és semmi köze a cigarettában megtalálható nikotinhoz, de ha hozzátesszük, hogy először dohánylevélből vonták ki, akkor valahogy mégis kétes gondolataink támadnak....A nikotin drog, ami a dohányosoknál függőséget okoz, jelen esetben tápszer-függőséget.

Na ezek után elhatároztam, hogy leszokunk a tápszerről, bármi áron. Mikor el mertem kottyintani a gyerekorvosnak, hogy a két hónapos gyerekemnek almapépet adok, kitért a hitéből, hogy Úristen, hát az még korai és 4 hónapos koráig semmi mást, csak anyatejet és tápszert kaphat mert húú meg haaa (és majd el is fogok égni a pokol tüzén és jön az ördög és kapok oda szárazon, ahova nem szeretnék...) Na jó, akkor őrá sem számíthatunk, a továbbiakban a hivatalos álláspont, ha orvoshoz megyünk, igen tej, igen tápszer. Pont. Őt is megvette a gyógyszeripar, Leadja a listát, hogy hány doboz tápszert írt fel, és szépen megkapja utána a jutalékot. Gusztustalan. Józan paraszti ész....mennyivel egészségesebb egy háznál megtermett bio-alma, mint az a műanyag szar, amiben semmi természetes összetevő nincs? Régen milyen tápszert ettek szüleink, nagyszüleink? Elárulom, semmilyet, mégis felnőttek! Most meg a tehéntejet is méregként tüntetik fel. A régi szakkönyvekben már két hetes kortól írják az almalevet a babáknak, ez az egészségügyi szakközépiskolák érettségijében is szerepel, és ezt a gyerekorvos is tanulta, ez biztos, mert ez a hozzátáplálási táblázat az abban az időben kiadott tankönyvben szerepel. Innentől kezdve miről beszélünk, ha nem a pénz által manipulált egészségügyről.

Egyébként is meggyűlt a bajunk a tápszerrel....Zsófi nagyon szeles lett, 3-4 napig nem kakilt( ez az orvos és a védőnő szerint normális, de ha egy átlagember naponta ráül a porcelánszékre, akkor ne mondja, hogy egy babánál ez normális), a bélfalára feltapadt a tápszer, ami szerencsére már kiürült belőle, amióta nem kap tápszert, mert igen, már karácsony óta egy grammot sem kapott, helyette alma-banán pépet csinálok neki minden nap, amit nagy élvezettel eszik, egyre többet, mellette pedig anyatejet kap, most szerencsére van elég, ha nem lenne esetleg elegendő, olvasztok a fagyasztóból, vagy a nagy méregnek tekintett bio-tehéntejet adnék neki higítva, ezek százszor többet érnek, mint a műanyag tápszer. És erre nagyon fogunk figyelni, hogy Zsófi a lehető legkevesebb gyógyszert és műanyag élelemnek nem nevezhető dolgot egyen, inkább a természetes vitaminokat tartalmazó igazi ételt, amiben nincs permet, méreg és nincs káros mellékhatása és valóban jó hatással van az immunrendszerére!! Nem neveljük burokban, a széltől is csak mérsékelten óvjuk, mert a friss levegő és a napfény is többet ér, mint bármilyen gyógyszer!

Óva intek mindenkit, akinek megfordul a fejében a tápszeres táplálás, többet árt, mint használ. Méreg. Amióta Zsófi tápszer helyett, almát és banánt eszik, nem szelel annyit és maximum 2 naponta kakil, nem mellesleg tanul kanállal enni. Mi kell ennél több egy anyukának, mint hogy látja, hogy a gyereke jól érzi magát és a tudat, hogy egészséges ételt eszik? A jövőhéten pedig elkezdjük a bio krumplit, később pedig belekeverve a többi bio zöldséget. Mert ha belegondolunk, sokkal költségkímélőbb kimenni a piacra és a tápszerre szánt 3000 forintból több kiló termelői gyümölcsöt és zöldséget vásárolni, saját magad keverni a gyereked szájíze szerint(ez vonatkozik az üveges bébiételekre, annak az árából - 300-400Ft/üveg - venni egy vagy több kiló(attól függ) zöldséget vagy gyümölcsöt) és boldognak lenni, hogy a csemetéd szépen fejlődik és boldog!!20151226_110346.jpg